Elevundersøkelsen 2024 er ute, og det er dyster lesing og dessverre så samsvarer det med det vi erfarer i våre møter med skeiv ungdom.
“Resultatene som kommer fram relatert til annen kjønnskategori, viser at dette ser ut til å være en meget sårbar gruppe, som står i stor risiko for å oppleve et skolemiljø som ikke er trygt”. (elevundersøkelsen)
Den viser alvorlige tall, og at 33 prosent av elever i “annen kjønnskategori” utsettes for mobbing. Mobbingen er altså tre ganger høyere enn hos de som definerer seg som jente eller gutt.
Holdninger starter ofte hjemme.
Holdninger vi har, starter ofte hjemme. Hjemme rundt middagsbordet hvor man kanskje er mer politisk ukorrekt enn ute blant andre. Og det skal man få være hjemme. Man skal drøfte livet og ha det høyt under taket, men man skal samtidig tenke over hva man sier om andre. For det vi sier, det sitter hos barna våre i samspill med andre mennesker. Det vi mener om andre, er tanker barna våre lærer å tenke om andre. Hjemme skapes grunnlaget for resten av livet, og vi som foreldre har evnen til å skape gode holdninger og verdier hos barna våre.
Hvis du hele livet ditt, fram til du starter på skolen hører om at transpersoner ikke er friske, og at ikke binære ikke finnes, så har du fått en iboende bagasje i deg som kan føre til en frykt når du møter hele mangfoldet vi mennesker er. En frykt som er der fordi du ikke vet bedre, fordi du ikke har lært bedre.
Som voksen bør vi være forsiktig med omtalen av andre mennesker, ha en grunnleggende respekt, åpenhet og nysgjerrighet for å lære. Og i det minste tolerer det du ikke forstår også. Ikke la barna dine videreføre dine snevre synspunkter og frykt for annerledeshet. Ta høyde for at ikke alle er cis og heterofile. Lær deg til å bruke et inkluderende språk, som ; De av oss som er skeive, istedenfor de skeive. Da blir det ett større vi, istedenfor vi og dem. Dette bør gjelde alle voksenpersoner, uansett om man jobber med barn eller ikke.
Sammen med kompetansehevende tiltak, grep på kommunalt og fylkeskommunalt basis for å redusere mobbing og minske diskriminering , så er barnas omsorgspersoner utrolig viktig!
Elevundersøkelsen sier alt, og her må vi ta grep.