Finnes ingen homofile her

Det problemet har vi ikke her, er ofte strofa jeg hører når jeg snakker med ansatte på sykehjem om skeive. Og den strofa sier meg det meste.

Det sier meg at det stedet ikke er en trygg sone for skeive. For selvfølgelig har det vært skeive der. Og skeive er ikke et problem. De av oss som er skeive er like de som ikke er skeive. Men kunnskap og kompetanse trengs om alle mennesker, uansett legning og kjønnsidentitet. Kunnskap trengs for å skape trygghet. Og trygghet trengs for å skape tillitsbaserte samtaler.

Og har man trygghet og tillit i en samtale, så tør man kanskje lettere være ærlig og åpen om seg selv. Mulig de da tør å si hvem de er, fullt og helt.

Hvorfor er det viktig? Det er vel ikke noe stor greie, tenker du kanskje.

Men for den det gjelder- så er det det.

Skeive har i alle år opplevd fordommer. Mange av de eldre i dag har opplevd å være stemplet som kriminell og sinnsyk, og det er ikke noe som legges vekk uten trygghet. Fordommer, netthets og hat blir mer og mer synlig og skremmer mange fra å være åpne. Og kanskje enda mer de som er vokst opp tidligere på 1900 tallet.

Trenger du og din bedrift å ha en fagdag med fokus på skeive, så ta kontakt med meg. Det trenger ikke være mye å lære. Du trenger ikke kunne alle bokstaver og betegnelser for å skape trygghet, men noe kunnskap og kompetanse gir trygghet. Og trygghet gir økt livskvalitet. Å kunne være seg selv, gir økt livskvalitet.

Ta kontakt, så kommer jeg gjerne en tur og prater med dere.

For det handler om å bry seg, å være en alliert, og å akseptere mangfoldet vi mennesker er.

Hva tenker du?

Til mandag så skal jeg prate på litteraturhuset om netthets i kommentarfelt og på innboks. Det begynner jo å bli en del å vise til, og jeg er opptatt med å synliggjøre fordommer. For fordommer er det flust av.

Og det virker som det bare blir mer og mer. Folk blir mer og mer ukritisk og mister et filter. Et filter som gjør at noen lirer av seg hva som helst til hvem som helst- aller helst gjemt bak et tastatur.

Hva gjør det med oss å få hets og hatytringer støtt og stadig?

Jeg har tenkt litt over hva det gjør med meg, og oftest så klarer jeg å la det gå. Men jeg skal innrømme at det har vært vanskeligere etter skytingen i Oslo. Jeg er mer mistenksom, og kanskje litt mer forsiktig med hva jeg deler og skriver om. Selv om de fleste er det vi kaller nett troll, så vet vi jo alle at det også er noen som gjør ord til handling. Det viste skytingen oss.

Og vi får fortsatt beskjed om å være redde. Vi får fortsatt beskjed om at trusselnivå er høyt, og vi får fortsatt beskjed om at det er utrygt å samle mange skeive på offentlige steder. 3 mnd etter.

Så ord er mektig- ord kan være skummelt- og ord kan være det som er starten på at noen utøver en voldshandling.

Kommentarfeltene er ikke blitt mildere etter 25 Juni, kanskje tvert i mot. Og kanskje er det en form for ekkoeffekt, hvor flere syns det er legitimt å ytre sin mening mot enkeltgrupper eller enkelt personer.

Konklusjonen er vel at det gjør mer med meg enn jeg tror. Jeg blir påvirket, jeg blir redd, men samtidig så blir jeg veldig bevisst på å være åpen og dele kunnskap. Jeg blir ekstra engasjert i å synliggjøre, og ufarliggjøre de av oss som er skeive.

Så hva tenker du? Gjør hat og hets i kommentarfelt og på nett generelt at ytringsfriheten innskrenkes? Kjør debatt i kommentarfeltet:)

Når onsdag blir lørdag

Livet har så mange bra dager, og med turnus arbeid så kommer det plutselig en lørdag på en onsdag- og det elsker jeg. Det er hverdagsgleder, og da er det viktig å bruke dem gledene man har og lager seg.

For ingenting kommer av seg selv. Egen lykke kommer ikke av seg selv. Det må man ta ansvar for selv. Ingen andre er ansvarlig for hvordan du har det.

Jeg tror det er lett å skylde på andre mennesker for hvordan man har det. Men er man voksen så er det vårt eget ansvar. Det er vårt eget ansvar hva vi bruker tiden på, og hva vi velger å gjøre med dagene våre.

Så er livet for kort til å ikke gjøre det du trenger for å ha det bra. Livet er for kort til å være sammen med mennesker som ikke gjør deg glad. Livet er for kort til å gå misfornøyd over noe man kan gjøre noe med.

Så i dag tar jeg et glass rødvin, og koser meg. Og griper gleder;)

 

Du kan ikke bli frisk av noe du ikke er syk av

Det er en gruppe mennesker på tik tok som kaller seg Jesus influensere. Det er unge mennesker som skal formidle om kristendom. I og for seg uskyldig, men så utrolig skummelt likevel.

Han ene har i det siste lagt ut en video  , som du kan se her, om å være eks homofil. I kommentarfeltet så skrives det at flere er blitt friske av homofili. Og jeg grøsser.

Man kan ikke bli frisk av noe man ikke er sjuk av! Homofili er ingen sykdom, og at han – med nesten 30000 unge mennesker som følgere, kan si noe sånn- det er så utrolig skummelt. Og skadelig, ikke minst.

Det er trist at noen fornekter seg selv så mye, og jeg håper at når den dagen kommer at han trenger å leve som han er, at han har noen å prate med. For få mennesker klarer å leve på en løgn hele livet. Også for seg selv.

Det gagner ingen å leve som en annen enn den man er. I allefall ikke seg selv.

Hvorfor har ingen fortalt denne gutten at homofili ikke er synd. Det er ikke en sykdom, det er ikke politikk, det er ikke ideologi, det er ikke et valg! Hadde det vært et valg, så hadde vel de fleste av oss valgt det enkleste. Da hadde vi valgt å være trygge, og som en anerkjent del av samfunnet.

Å bruke kristendommen til å rakke ned på andre, er skummelt uansett. Å gjemme seg bak religion for å få fram sitt eget hat eller egne fordommer- er så langt i fra bra, og så skadelig.

Å bruke religion til å være bedre enn andre, er skadelig.

Vi er bare mennesker alle sammen, og vi er født som oss selv. Så lager miljøet vi vokser opp i holdninger som barn overtar og fører videre igjen. Noen må stoppe denne sirkelen hvor man ikke er bra nok som den man er. Noen må si fra at ; Hey- den du er- det holder det. Du er bra – akkurat som du er.

For du er faktisk det. Heterofil eller skeiv- vær deg selv! Vær den du er ment til å være, og vær stolt av det<3

Vi vet ikke hvem vi kan være trygge med

Det er mye som skjer, og da er jeg ikke like god på å skrive like ofte, men fortsett å send meldinger for jeg leser absolutt alle <3

Og jeg blir ofte satt ut og trist over historiene dere forteller. Det er så mye vondt og det er utrolig mange skeive som sliter psykisk. Med psykiske plager, og med ensomhet. Det er mange som sliter med å ikke føle seg bra nok, og mange er livredde. Både for å være åpen og ærlig, og for å leve som skeiv.

Jeg forstår det. Jeg forstår det så altfor godt.

De fleste i dag tenker at Norge er et helt innafor sted å være skeiv. Og sammenlignet med mange andre land, så er vi det- men det sier litt. For vi har fortsatt en lang vei å gå her også. Mennesker tar livet av seg i Norge fordi de ikke takler å stå fram som den man er. Så brutalt er det. 

Mennesker lever på en løgn hele livet fordi samfunnet rundt gir dem troa på at dem ikke er bra nok.

Eldre mennesker later som de er på sykehjem og sykehus med en venn eller venninne fordi ingen samtaler gir trygghet nok til at de kan være seg selv. Ingen samtaler med helsepersonell innbyr til presentasjon som partner eller kjæreste. Fordi vi ikke vet. Vi vet ikke hvem vi kan være trygge med.

Er det sånn vi vil ha det? Og hvordan kan vi gjøre noe med det?

Jo! Vi må snakke om det. Vi må snakke med de rundt oss om at det er greit å være seg selv. Vi må våge å spørre vanskelige spørsmål, og vi må være tilgjengelige for prat. Vi må ha en viss kunnskap, og vi må si fra når andre opplever urett. Vi må ta praten med barn og helsepersonell må kurses. Det må mer kunnskap og kompetanse til for å skape trygghet. Ikke minst så må vi akseptere at vi er ulike, og respektere hverandre. Bry oss om hverandre- på ordentlig.

Når jeg kommer inn et sted, hvor det er et regnbuesymbol- så gjør det noe med meg. Jeg føler meg trygg. Og vi trenger alle en safe sone. Vi trenger alle å føle trygghet.

Kanskje du tror de rundt deg vet hva du mener, men si det høyt likevel. For de som går å bærer på noe, vil alltid være usikker på hvordan andre vil ta det..

Si det en gang for mye, enn en gang for lite… For vi vet ikke hvor vi kan være trygge.

Puster og finner fokus

Det gjelder å finne sine gleder, og å ta vare på dem.

Hvis man forventer å gå gjennom livet uten nedturer og skuffelser, så tror jeg man fort blir overrasket. For det er jo helt umulig. Det vil alltid skje ting som ikke er planlagt eller ønsket. Det vil bli skuffelser, og det vil bli dårlige episoder. Enten påført av andre eller deg selv. Da gjelder det å puste litt ekstra, og finne fokus på det som er viktig.

Det har vært en spesiell uke her, hvor jeg har måtte tvinge meg selv litt til å se det positive innimellom. Og det er flust av det, bare ikke alltid lett å se det alle dager. Og det kan være vanskelig å svelge skuffelse.

Samtidig har jeg en drøss av gleder rundt meg:)

Fordi livet er ikke bare bare, men det er noe med å sette fokus- og å finne ut hva man kan gjøre noe med og ikke. Hva man kan kontrollere og ikke. For andre sine feil, kan man ikke alltid gjøre noe med. Hver og en må stå til ansvar for egne handlinger. Klart man kan støtte og være der, men ansvaret for eget liv- ansvaret for egen lykke, det ligger hos oss selv.

Finn dine solnedganger, finn dine folk, finn dine ting som gjør deg bra- og hold fast.

Og ikke glemme å glede seg over det man kan glede seg over. Det er så utrolig viktig, og handler i stor grad om livskvaliteten vår.  For det er faktisk ikke alt vi kan kontrollere. Og det må vi kanskje bare akseptere…

Ta ansvar for eget liv, for egen lykke og også la andre få ta ansvar for sine liv.

Det handler mange ganger om liv eller død

En fersk analyserapport fra skeiv ungdom viser at unge skeive sliter mer enn før. Med depresjon, dårlig psykisk helse og de sier det er mer snakk om selvmordstanker hos unge skeive. Mer om det her.

Det er SÅ ALVORLIG! Og jeg skulle så ønske alle kunne ta seg litt i nakken og gjøre noe med det. For det er ikke alltid så mye som skal til. Vis at du bryr deg, fortell barna dine at du elsker dem uansett. Fortell dem at de er bra nok, uavhengig av legning og kjønnsidentitet. Fortell dem at de skal være seg selv, og at det er mer enn godt nok .

Vi kan ikke miste mennesker til selvmord fordi de ikke føler det er trygt å være skeiv. Fordi de ikke er trygge på seg selv.

Det her gjør meg vondt langt inni hjertet, og jeg ber dere alle om å gjøre noe med det. For vi skeive kan ikke kjempe den kampen her alene. Vi har ikke sjans til  komme dit vi ønsker med å kjempe alene. Vi trenger deg.

Fordi at for noen så handler det om trygghet eller utrygghet. For noen så handler det om liv eller død.

Kjøp et armbånd, en pin, et flagg … et eller annet som viser dine verdier. Et eller annet som gir de rundt deg et signal på at du er en trygg sone. Som viser de at sammen med deg kan de være seg selv.

Det snakkes om ideologi og politikk når det snakkes om skeive, men jeg er ingen av delene. Jeg er et menneske, men helt naturlige følelser. Når det snakkes ideologi, så føles det ikke om som det snakkes om mennesker som meg- men jeg vet jo det er det.

Så vær så snill- ikke bare rist på hodet hjemme og syns det er trist med mye fordommer. Ingen kan forandre verden med å gjøre ingenting. Og ingenting trenger ikke være så mye. Men det lille du gjør- det kan redde liv.

Jeg får så enormt mange meldinger fra folk som ikke tør å leve åpent som skeiv. I alle aldre… Det er så trist, så utrolig trist. For det gjør noe med deg, å ikke kunne være seg selv. Og mange orker ikke til slutt å leve sånn.

Vi kan ikke ha det sånn i 2022. Virkelig ikke. Så ta grep folkens, snakk med de du har hjemme- fortell dem om og om igjen, at de er bra nok som de er . Skeiv eller ikke.

Vær så snill å ta en prat <3