Enkle heklede julegaver

Vi har hekla en del i høst for å selge til innsamling til lavinntektsfamilier, og jeg har fått flere spørsmål om oppskrift. Jeg hekler som regel uten oppskrift, men  skal prøve så godt jeg kan å forklare. Starter i dag med hekla votter. Jeg har laget disse i alpakkaull med dobbel tråd. Hekla med halvstaver, helstaver og jasminroser.

Start  med fem luftmasker, for så å lage en sirkel.

Start første runde med å fylle opp med helstaver. Neste runde og resten av votten er med halvstaver. På runde to så er det en stav i første maske, to i neste og sånn fortsetter du rundt hele runda. Så fortsetter du med halvstaver , en i hver, fram til du har heklet nok til tommelen. For å lage tommel så ta fem luftmasker og sett ned i maske nummer fire. Resten av tommelen lages til slutt. Fortsett rundt med halvstaver til du har fått votten litt lenger. her kan du velge halvstaver helt ned, eller du kan lage jasminroser (som jeg har gjort). Jeg har da hekla tre runder nedenfor tommelhull før jeg starter på jasminroser. Hvis du syns de er vanskelig så anbefaler jeg videoer på youtube. Start med to luftmasker, hent fem masker og ta tråden gjennom alle fem. Fortsett sånn rundt en runde. Start med to luftmasker igjen, og ta tre helstaver oppi hvert hull som er laget i rosene. Etter ro runder da har du pyntekant med roser. Jeg har valgt fire runder på dette.

Her må du rett og slett hekle litt utifra størrelsen du ønsker.

Jeg håper du skjønte litt av dette, jeg er ikke noe oppskriftmenneske selv- men spør om du lurer på noe så skal jeg gjøre så godt jeg kan. God hekling!

 

Vil du bidra til å hjelpe lavinntektsfamilier til jul, så slenger jeg med spleisen vår her 🙂

Det er hjerteskjærende å lese

Da BraNok i år bestemte seg for å hjelpe lavinntektsfamilier til jul, så så vi ikke helt rekkevidden av hvor mange som trenger hjelp. Det er så mange som har tatt kontakt at vi har måttet stanse å ta inn flere, og det er gjør vondt. Får vi inn mer så åpner vi selvfølgelig for å hjelpe flere. Pr nå er det 18 familier og enslige som får hjelp av oss i år. Vi og medlemmene våre lager granbarnisser, selger lodd og har en innsamling på spleis. Det er flere enslige som har tatt kontakt, som ikke blir prioritert noe sted fordi de ikke har barn eller har barn over 18 år.

Meldingene er såre og det synes så godt at det er så vanskelig å be om hjelp. Og det er så lite som ønskes. Sammen kan vi gjøre en forskjell, sammen kan vi skape litt julemagi for noen som trenger det. Det er ikke det at julen skal handle om gaver, men vi alle forstår hvor vanskelig det er for foreldre å ikke kunne gi ungene noe ekstra. Hvor utrolig sårt det er for ungene som føler seg så annerledes enn andre.

Julen er ekstra vanskelig for de som sliter <3

Det som har tatt oss mest på senga i år, er ikke gavene, men behovene. Behovet for klær, hverdagsmat og hygieneartikler. De helt nødvendige tingene vi alle trenger i hverdagen, uavhengig om det er jul eller ikke. Vi har meldinger fra bestemødre, aleneforeldre og enslige som gruer seg stort til måneden vi går inn i.

Jeg er ambivalent til jul. På den ene siden er jeg skikkelig “julete”, elsker førjulsstemning, julefilmer, god mat og snø. På den andre siden så skaper julen et enormt klasseskille. Det gjør godt å kunne bidra til at andre får en bedre jul, og jeg er så stolt over alle som er med å bidrar til dette. Vi trenger fortsatt mange matgavekort, gaver og klær så vil du bidra sammen med oss så er lenge til spleisen vår her.

https://spleis.no/hjelptiljulfredrikstad

ALLE pengene går uavkortet til disse familiene og enslige og uke 50 blir vi å levere ut.

Søndag 26 November skal vi ha julemarked, hvor vi selger granbarnisser og hjemmestrikk:) Da vil du oppleve god julestemning hos oss. Åpent for ALLE!

Bor du i nærheten av Fredrikstad så kan granbarnisser bestilles her.

Takk til alle som bidrar <3

Går pengene til en overgriper?

Hva gjør det med et menneske og bli utsatt for seksuelle overgrep som barn? Vet du det? Vet du hvor inngripende det er mot resten av livet? Å bli frarøvet trygghet som barn er noe av det mest traumatiserende et menneske kan oppleve. Trygghet er så utrolig viktig og det å bli frarøvet dette påvirker hele livet til den det gjelder. Som voksen blir man tatt rett tilbake til barndommen ved å oppleve lyder og lukter – hele livet. Det påvirker relasjoner med andre, det påvirker fysisk og psykisk helse, og det påvirker evnen til å føle seg trygg.

Saken om “bamsegutt” har skapt store overskrifter i dag, og spleisen er på nesten 4 millioner. Er det støtte til en overgriper? Har NRK og Tore Strømøy valgt å la dette bli stående usagt på grunn av egne personlige meninger over en mann Strømøy nå kaller sin nære venn? På NRK i dag svarer Strømøy at han taler de svakes sak….og han syns det er vondt at folk skriver om dette på nett. Dette Svarer Tore Strømøy.  

Jeg forstår at det er mange vanskelige sider her, og en tragisk historie fra ende til annen. Men han er ikke dømt for tyveri eller pengesnusk- han er dømt for å ha begått seksuelle overgrep mot seks barn! Når saken skulle lages og vises, så burde alle kort vært lagt på bordet!

NRK var klar over at han er en straffedømt overgriper, men sier at de på grunn av at det er lenge siden, og vond barndom hos han som ga manglende grenser, så valgte de å ikke si noe om det. UANSETT… Vond barndom eller manglende grenser gir ingen unnskyldning for å begå overgrep. Og at Tore Strømøy avfeier dette med å bli kastet opp i lufta, og en lek som tok litt av. DET skremmer meg. Uansett årsak, det er overgriperen selv som tar valget om å begå overgrep! Uansett barndom, så har alle et valg om å velge å ikke gjøre andre vondt. Når Tore Strømøy svarer med at det er over 30 år siden, så vær sikker på at det føles som i går for den /de det gjelder. De som nå ser bildet på sin overgriper i media overalt og ser at pengene renner inn til han.

Hvis denne saken ikke er klar, og hvis det er noe usikkert om dommen- så bør den tas opp på nytt i norsk rettsvesen- la saken gå sin gang, bli ferdig og hvis det da føles riktig, så kjør program og spleis da. 

 

 

Det er balleløst og feigt!

I dag leser jeg et innlegg opprinnelig publisert i Vest telemark blad. Og jeg kjenner hjertet vrir seg. Den kulturelle skolesekken har en forestilling som heter hjarte i alle farger, og er en forestilling som forteller om alle type forelske og mangfold og retter seg mot de siste trinnene på barneskolen. En forestilling alle skal kjenne seg igjen i. Altså- så utrolig viktig for barna å se, og ikke minst for de barna som kjenner seg utenfor på grunn av legning eller kjønnsidentitet.

Så til saken; Flere foreldre har søkt fritak fra at barna skal se denne forestillingen og rektor og ordfører har godkjent fritaket! Hele artikkelen kan du lese her.

99

Hva gjør det med holdningene til barna?

Og dette er svaret fra ordfører i eget leserinnlegg..

Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si, men det gjør utrolig vondt å lese. Og det skremmer meg! Det her er med på å skape dårlige holdninger, trakassering, hat og hets og mye av det opplever skeive ungdommer i dag. Vi opplever og hører stadig om et tøft ungdomsmiljø hvor det ikke er greit å være seg selv. Og de holdningene…de kommer ofte hjemmefra!

I min skolehverdag for mange mange år siden så var det ingen kunnskap eller læring om skeive. Det var ingen rundt meg som var åpent skeive, men jeg er nå lesbisk likevel. Barn blir ikke homofile av å lære om det. Barn vil ikke bytte kjønn fordi man får mer kunnskap om mennesker… ‘Det man lærer er å respektere hverandre tross hverandres ulikheter, lærer om livet , om kjærlighet og om mennesker.

Hva med det barnet i den klassen som sitter og føler seg annerledes enn de andre, som er forelska i det samme kjønn, som ikke er trygg i seg selv.. Hva gjør det med det barnet å se at flere av vennene ikke får lov til å se en forestilling om tema engang?

Det er balleløst, og feigt av både rektor og kommune som ikke stiller opp for barn og unge som allerede er sårbare og utsatt. Istedenfor hører de på ( antagelig) en liten gruppe foreldre med holdninger tilknytta 1930 tallet!

Det er mange som gruer seg til jul

Det er mange som gruer seg til jul. Mange foreldre som kjenner en stor klump i magen bare det bikker Oktober. Det er to lange mnd å grue seg til noe. Mange som lever fra dag til dag, og ikke kan planlegge mat mer enn en dag om gangen-for de vet ikke hvor maten skal komme fra.

Jeg har et ambivalent forhold til julen. Jeg elsker førjulstid, familietid og aller helst snø. Lange spillkvelder og den magien en fin juletid kan gi. Men det er en tid som skaper et voldsomt klasseskille. og hvor de som har det vanskelig fra før, kjenner ekstra på hva de ikke har i jula. Matleveringer som egentlig skal dele ut mat to dager må gi seg etter en dag fordi det er tomt for mat. Det er stor forskjell på fattig og det og ha nok.

Vi på BraNok har i år lyst å gjøre en forskjell for noen som gruer seg til jul, og som har lite. Vi vil gjøre det ved loddsalg, og ved dugnad- og vi har etter ønske fra flere opprettet en spleis til dette hvor pengene øremerket går til de som har bedt oss om hjelp.

Vi la ut en annonse og spurte, og det tok ikke mange sekundene før første melding tikket inn. Meldinger fra fortvilte voksne som trenger alt fra klær til å ønske julemat og julegaver til barna sine. Og det er hjerteskjærende å lese. Og jeg håper vi klarer å hjelpe noen av de. Ønsker til nå er klær, akebrett, perler og leker, lego etc. Vi har som sagt opprettet en spleis til dette og jeg deler linken her hvis flere vil bidra.

Uke 50 vil brukes sammen med våre medlemmer til å sortere og kjøre ut. Forhåpentligvis klarer vi å gi noen litt ekstra julestemning i år- og det er det julen skal handle om, er det ikke?