For hvor jævla priviligerte er vi?

Overskrifta her referer til blant annet Nytt på Nytt. Jeg har prøvd å se på et par fredager nå, men slår av fordi humoren gir meg en vond klump i magen. Er det virkelig greit å spøke om barn som blir drept i krig`?

Jeg føler selv  at vi har ganske høy takhøyde hjemme for humor. Vi kan være politisk ukorrekt, og spøke om det meste- men likevel har vi et filter. Og jeg kan ikke se humor i noe som er så vondt og vanskelig. Når vi hører om barn som blir halshogd, sivile drept i hopetall, mennesker som lever trangt sammen uten mat og strøm.. Dette skjer nå, og i rike Norge så lages det underholdning av dette.

Bildet hentet fra artikkel i dagbladet, den kan leses her.

Det lages underholdning av en tragedie, av mord og av andre menneskers lidelse. Ti minutter i går var mer enn nok, før både samboer og jeg måtte slå av. Når Johan Golden slår en vits om en nordmann som har mista alle sine familiemedlemmer på Gaza nå siste uken, så mista dere oss. Når de spøker om barn som blir drept, så er det alt annet enn moro. Det var med en kvalm og uggen følelse vi slo av.

Hvor er det sunn fornuft oppi alt? Det handler ikke om krenkehysteri, noe som forsåvidt er et idiotisk ord. Det er bare en unnskyldning for å kunne si hva man vil om og til hvem man vil. Det handler sjeldent om å bli krenka, men ofte om å bli såra, redd, skuffa, lei seg.

Det her er ikke en type humor som jeg ønsker barna mine skal lære og dra med seg på skolen. Det er ikke en type humor jeg ønsker å kose meg med på fredagskvelden. Og det er ikke en type humor jeg ler til. Det gjør vondt, og det er flaut å se den priviligerte nordmannen le av andres lidelser. For hvor jævla priviligerte er vi når det her er moro i helga? På et tidspunkt på kvelden hvor både barn og voksne ser på.

Det her er ofte hva ukultur kommer av. Stygge kommentarer, rasistiske og homofobiske kommentarer- gjemt bak humor. Det virker som alt er greit, bare det går under kategorien humor! Det er greit med banner på fotballbanen som truer en trener med å dø etter kampen, det er greit å le av flyktninger som drukner i middelhavet, og barn som dør i krig. Men er det det? Er det greit ?

Hva syns dere? Er dette virkelig greit ?

 

 

Bær ikke på tunge tanker alene

I dag markerer vi verdensdagen for psykisk helse, og tema i år er inkluderende møteplasser. Forskning viser at mange skeive er ensomme, og mange er enda mer ensomme etter pandemien. Og mange skeive er både mer ensomme, og mer redde for å gå noe sted etter skytingen i Oslo 25 Juni. i 2021 kom livskvalitetsundersøkelsen om skeive som viser at 1 av 3 sliter med psykisk helse. SSB2021. 

På torsdag kom den aller første rapporten om konverteringsterapi i Norge, som forteller om grusomme opplevelser blant skeive i religiøse trossamfunn. Hva gjør det med mennesker ? Hva gjør det med den psykiske helsen? Tenk å vokse opp med å høre at du ikke er branok som du er, du tenker feil og føler feil og er bare feil. Du lever i synd, kommer til helvete, og må ha djevelutdrivelse eller korrigerende voldtekt for å komme fri fra homofilien. Det er helt jævlig og hjerteskjærende å lese. Hele rapporten kan du lese her.

Tanken vår med å skape BraNok var å lage ett fellesskap. Et fellesskap hvor man finner likepersoner, trygghet og en inkludering som savnes i samfunnet for flere. En trygghet bak lukkede dører som også kan være vanskelig å finne. Det har vi klart, og det har blitt en fin gjeng som kommer hver uke. En fin gjeng i alle aldre som finner trygghet og glede i hverandre og som sammen skaper et fantastisk fellesskap. Et trygt fellesskap!

I kveld markerer vi verdensdagen på BraNok. Og det er kanskje en av de viktigste dagene vi markerer. For psykisk helse berører alle, og noen mer enn andre. Skeiv verden kommer, og snakker om skeive med minoritetsbakgrunn og mental helse kommer. Det er foredrag alle burde hørt, så jeg håper det blir fullt hos oss. Kan vel ikke være noen bedre måte å feire 45 års dagen min på;)

Så kan vi vel alle kanskje løfte blikket litt og se på hverandre. Jeg tror vi går glipp av mye informasjon om hverandre, ved å ikke se hverandre i øynene.

Våg å spør hvordan andre har det, og vær åpen for å høre hvordan de egentlig har det <3 Og bær ikke på tunge tanker alene.

Mental helse hjelpetelefon 116123

Regnbuetelefon 94003629

 

Det her var jævlig lesing

På torsdag så kom den aller første rapporten i Norge som omhandler konverteringsterapi. Den var ikke overraskende , men alikevel helt grusom å lese.

 

Den viser at mange har opplevd og opplever konverteringsterapi i ulike trossamfunn. Den viser også at unge mennesker er ekstra utsatt.

Det er forferdelig å vite at dette skjer i Norge , og med skeive i alle aldersgrupper.

Deltagerne forteller om traumer og angst etter å ha opplevd forsøk på å “friskmelde” dem. Dette har skjedd ved bønn og sjelesorg, eksorsisme og korrigerende voldtekt- bare for å nevne noe. Og det skjærer meg i hjertet å lese.

For hva gjør det med mennesker å bli fortalt at den du er, er feil. At det du føler er feil? Hvorfor skal det være så vanskelig å akseptere hverandre, og å tolerere at vi er født ulike? Religiøse ledere og helsepersonell er med på det her. De er med på å ødelegge mennesker, på å ødelegge fremtiden deres. De er med på å øke selvmordstatistikken. Fordi de selv mener at vi er feil!

Enkelte organisasjoner omtaler konverteringsterapi som en hjelp til å bli normal og vanlig. Og hvor “normal” tror man at man føler seg etter å ha blitt truet, voldtatt og få djevelutdrivelse? Det handler om makt, frykt og om ekstremt lite kunnskap, samtidig så handler det om ondskap. For å ikke akseptere hverandre, bry seg om hverandre og ta vare på hverandre- uansett legning-er bare ondskap.

Jeg er glad det er gjort undersøkelser og skrevet en rapport, og nå må det stoppes!

Hele rapporten kan du lese her.