Jeg blir litt sjokkert over at folk blir sjokkert

Det er helt tydelig at det er heterofile mennesker som blir mest sjokkert over fordommer mot skeive. Det er veldig bra med synliggjøring, og ekstremt viktig. Samtidig så er det trist at så få skeive blir overrasket.

Og det er jo fordi vi er vant med det. Om ikke det er fordommer mot oss selv så hører vi stadig om noen andre som opplever hat kriminalitet. Det er fortsatt mye fordommer, mye hatkriminalitet og det virker som det bare blir mer og mer. Vi går feil vei! For kommentarer som dette er ikke greit.

Men for å snu på dette, så må alle stå opp for hverandre. Vi må våge å si fra når noen oppfører seg ugreit med andre. Det er ikke greit å være stille fordi det ikke er rettet mot oss selv. Vi må alle ta et oppgjør mot hat, og vi må gjøre det sammen- uavhengig av legning og kjønnsidentitet.

Og grunnen til at det er så viktig, og at jeg ikke får sagt det nok- er at det er så utrolig viktig å være seg selv. Det er viktig å bli akseptert og sett og godtatt som den man er. For den du er- er bra nok !

Og det må vi fortelle hverandre. Vi må gi barna våre den tryggheten, og fortelle dem at den de er – er helt greit.

Etter 4 år med blogg og åpent synlig skeiv, så er jeg absolutt ikke overrasket over fordommer, men jeg blir likevel støtt og stadig satt ut hva noen kan få seg til å si, og skrive. Og det vil jeg stå opp for. Det bør vi alle!

Fordi … du er.. BRA NOK !

 

Jeg blir så lei meg

Til deg som mener at skeive har det godt nok i Norge og ikke lenger trenger å kjempe kampen videre.

I kveld så jeg denne på facebook, og jeg har fått godkjennelse til å dele. Ei dame var å henta sønnen sin på skolen og kommer hjem til denne lappen i postkassa.

Det gjør meg så trist, og så sint samtidig. Og det som skremmer meg aller mest, er at denne personen har barn. Jeg får lyst til å hyle og gråte på en gang.

Hva er det med folk?

Hva er det med meg , og andre skeive- som skremmer noen sånn at de får seg til å skrive noe sånt til andre? Hva er det med dere som hele tiden må sende meldinger til meg på bloggen for å påpeke at jeg er feil? Hvem tror dere at dere er som kan dømme andre sånn? Og hva er dere så redd for?

Og hvor har kunnskapen feilet? Hvor trenger vi å sette inn ressursene mest? Er det foreldre som trenger kunnskap mest eller barn? Hvor må vi starte for at barn og unge skal vokse opp- vel vitende om at de er bra nok?

Farfar sa alltid at vi ikke kan lære en gammel hund å sitte. Og det er kanskje sant, selv om jeg ønsker å tro noe annet. Jeg tror ikke det er for sent å lære- noen gang, men samtidig så tror jeg den aller viktigste jobben vi gjør, er å trygge barn på at de er bra nok. På at de er viktig og riktig- akkurat som de er.

Det er ingen valg å være homofil eller lesbisk. Man velger ikke å være en utsatt gruppe, en minoritet som har mer utfordringer enn heterofile. Man velger ikke å gå gjennom årevis med frykt og redsel for at andre skal mislike deg.

Jeg er meg- som du er deg ! Og ingen av oss er feilvare. Jeg er like riktig, selv om jeg er lesbisk.

Hva er greia ? Hvorfor er det så vanskelig å respektere hverandre som mennesker, og tåle at vi er ulike? Jeg fatter det bare ikke… Og det skremmer meg at små barn vokser opp i miljøer med så mye intoleranse i 2022.

Jeg håper og tror de aller fleste ser hvor skummelt dette er, og tar i et bittelite tak når sånn skjer. Si i fra, skriv noe i mot, stå opp for hverandre. For det skjer, ofte og for veldig mange. Og det er så absolutt IKKE greit!

 

Endelig mandag

Endelig mandag… brukte minstemann her å si før han fikk sansen for lange morgener;) Men det er noe i det. Det er fint med helg og fri, men så er det veldig fint med hverdag igjen.

Sensommer kan by på mye fint, og kvelden i går var en helt perfekt søndag. God oppladning til mandag.

Jeg prøver å komme ut av feriemodus, og det begynner å hjelpe- men hvorfor skal man komme helt ut av det? Det er viktig å nyte fridager man har gjennom hele året tenker jeg. Gjøre noe hyggelig, fint og morsomt så blir hverdagen så mye bedre. Gripe gleder og øyeblikk samme hvor klisjeaktig det høres ut.

Dagens glede er jakka jeg fikk av en god venn, som faktisk passer til alle neglelakkene mine:D Små gleder som varmer veldig. Og morgenkaffe med en god venn. Da er uka starta på den aller beste måten.

Med morgenhår som kunne funka som antenne;) Men kul jakke 🙂

Ha en god mandag alle 🙂 Bruk uka vel;)

Du ser jo ikke skeiv ut

Etter den siste uka så sitter jeg igjen med litt rare følelser. Etter priden så har det vært en del spørsmål, og ofte når folk har litt alkohol innabords. Jeg har mange ganger følelsen av at det ikke er så mye filter, og at det er litt lov å spørre oss om hva som helst, og noen ganger så blir det litt ubehagelig.

Som jeg har blitt spurt om nå.

 • Hvordan har du klart å få barn?
 • Jeg kan vel ikke danse med deg når du er lesbisk?
 • Du ser ikke skeiv ut..
 • Hvordan har du sex?

Det er jo ikke sånn at jeg går rundt å spør heterofile om de har fått barn ved sex, prøverør eller adopsjon. Jeg sitter ofte igjen med en følelse av at det er så lite kunnskap.

Jeg er ikke noe annerledes selv om jeg er skeiv. Jeg har samme følelser, tanker og liv. Gode dager og dårlige dager. Jeg har en jobb som alle andre, og jeg blir glad og lei meg som alle andre. Det er ikke noe stort hokus pokus. Det er ikke skummelt, og det bør virkelig ikke være så store greier.

Derfor er kunnskap så utrolig viktig. Derfor er synlighet viktig.

Spør meg gjerne med undring og nysgjerrighet, men enkelte ting er private- også for skeive lissom;) Og som deg, så er det ikke alt jeg vil dele heller.

Fordi… å være skeiv handler ikke om bare sex. Det handler ikke om at jeg blir forelska i alle jeg danser med. Det handler ikke om å være så veldig spesiell. Det handler om at jeg er meg sjøl, og det her er naturlig for meg.

Det er virkelig ikke noe stort hokus pokus..

Vi er som alle andre. Jeg har ikke horn i panne eller enhjørninger i hagen. Jeg er bare meg selv!

Og det burde holde .

 

God helg

Det er fredag, og en uke hvor hverdagen så vidt er i gang igjen. Hverdag er også fint.

Deilig med litt mørkere og roligere kvelder også. Spesielt når det er såpass fint at jeg kan sitte ute lenge. Hver årstid har sin sjarm. Selv om jeg er spesielt glad i vår og høst.

Det har vært fine uker, og det blir en bra uke til med gode venner, før sommeren nesten er litt offisielt over.

Rar sommer asså.. Mye følelser, både med mammas kreftsykdom- og skytingen i Oslo. Det er begge ting som preger hverdagen, men som vi lever med. Å gjennomføre pride i Fredrikstad tror jeg var det lureste jeg kunne gjøre. Det hentet opp igjen en trygghet som jeg mistet litt. Og jeg kjenner at jeg er på vei tilbake etter det.

Det er mange av dere som har spurt meg om mamma og hennes sykdom. Mange av dere som spør lever også med kreft selv eller i nærmeste familie. Her kunne de ikke operere på grunn av spredning, men ho responderer kjempebra på cellegift, og har en tøff kur igjen nå før det blir vedlikeholdsdose.

Så det lever vi med, og sånn blir det framover. Medisinen sin jobb blir å holde det i sjakk:)Og mamma er den tøffeste, sterkeste og mest positive jeg kjenner.

Men er det noe vi vet helt sikkert- så er det at vi lever nå. No mer enn det vet ingen av oss. Så jeg tror det er viktig å lage bra dager, og ikke bare vente med ting hele tiden. Leve, leke, være glad, følg ditt hjerte og magefølelse. Finn noe bra i hver dag. Vær litt barnslig, og ikke bry deg så mye om hva alle andre mener om deg. Du er bra nok.

I dag er det fredag, det er sol her- jeg har gode, fine folk å være med. Fin familie, og livet er virkelig ikke så aller verst.

Så god helg alle:D Må den bli strålende for dere alle <3

 

Ah for en uke

Når du bærer på den største hemmeligheten du kan tenke deg, så skal det mye til å vise seg offentlig og risikere å bli avslørt. Det er mange som er skeive- som ikke våger å være seg selv, og som heller ikke våger å gå på Pride arrangement. Og det å leve skjult med noe som er en så stor del av hvem vi er, er utrolig vanskelig.

Det er noe av grunnen til at det er så viktig å markere pride. Det er viktig å være synlig, mennesker i alle former og fasonger. Det er viktig å vise trygghet og samhold, og vise at det kan gå helt fint. Det kan gå helt fint å være den du er.

Forrige uke markerte vi Fredrikstad Pride. Det har kostet å gjennomføre i år- fordi vi er redde. Mange av oss er redde. Jeg var redd- og er redd, men for en utrolig varme og glede det var å gjennomføre. For en trygghet alle de som møtte ga meg. Torvet var fullt av mennesker i regnbuens farger- og det ble en så fin og rørende dag.

(Dagsavisen)

Jeg har ennå ikke landa helt. Gode venner og familie som møtte opp, fordi de ville være med å skape trygghet. Ukjente som klemte meg og takket, og en helt utrolig god stemning. En trygg stemning.

Bilde fra Fredrikstad blad

Politi sørget for sikkerhet, sammen med vektere- og vi sto så utrolig mange sammen. Kirken var med, politiske partier, lag og foreninger.. Jeg har ikke ord for å beskrive hvor fint det var. Og hvor mye det satt seg i hjertet mitt.

Det her kommer jeg til å ha med meg lenge <3

Og nå er det hverdag igjen, med jobb og skole, og det er også godt. Ungene har startet på skole, og jeg igjen. Og livet er absolutt ikke så aller verst;)

Lag deg bra dager:)

 

 

 

Hvorfor skal du gå i paraden, spør du..

Hvorfor skal du gå i paraden, spør du? Du aksepterer jo alle- og trenger vel ikke gå i noe parade for å vise det?

 • Kan man ikke ha en parade for oss normale og da? Så kan vi ha begge deler lissom?
 • Kan dere ikke bare være den dere er, uten å vise det for alle hele tia? Støtter jeg asså. Hva dere gjør bak fire vegger, har jo ingen noe med lissom.
 • Jeg kan jo forstå at noen syns dere blir litt mye.

Dette er “velmente” kommentarer sett og fått den siste uken. Alle med en tro på at de selv aksepterer alle. Mange av disse velmente rådene handler om sex. Og mange tror pride og den “skeive bevegelsen” kun handler om sex.

Pride handler ikke om sex.

Jeg vil først si en ting; Foreningen Fri eier ikke pride. Pride er noe alle kan starte, og alle kan markere i sin egen by. Pride handler om mangfold- og hvem er mangfoldet?

Jo, det er nettopp det- mangfoldet er alle. Vi har pride parade, og vi ønsker deg hjertelig velkommen. Uansett hvem du elsker eller hvem du er. Når du snakker om parade for heterofile, så skjønner jeg jo at det ikke er en parade for alle, men for de du karakteriserer som er innenfor den boksen du kaller ” normal”. Og hvem bestemmer normal? Er man unormal med samme følelser, bare for feil kjønn?

Selvfølgelig er man ikke det.

Så, den uka som kommer nå- så fyrer vi løs med Fredrikstad Pride. Det handler ikke om å være spesiell, det handler ikke om sex, det handler ikke om å støtte en forening eller ikke. Det handler om mangfoldet vårt- oss alle, og retten til å elske. Retten til å være seg selv.

Det bør ikke være så vanskelig. Det å være seg selv, det å elske en annen er fint. Det skal være fint, trygt og akseptert. Det skal ikke være noe du bare kan være bak fire vegger. Det bør ikke kobles til ideologier, og politikk. For det handler bare om å være menneske.

Aldri la noen få deg til å føle at du er for mye, bare ved å være deg. Vær sammen med og rundt folk som aksepterer deg, og som er glad i deg for den du er. For det er bra nok. Det er så bra nok.

 

 

Jeg liker dem jeg, bare jeg slipper å se dem

 • Jeg liker dem jeg, bare jeg slipper å se dem.
 • Har ikke noe imot homser, bare dem ikke praktiserer legningen sin.
 • Folk kan gjøre hva dem vil bak lukkede dører, men ikke lær barna våres om det.
 • Folk får være som dem er, bare ikke vær det offentlig.
 • Du er ganske grei du, selv om jeg vanligvis ikke liker skeive.
 • Det er greit at du velger å være homofil.

DETTE er skumle holdninger. Det er holdninger som nører opp under fordommer. Dette er holdninger som veldig lett kan gå videre til ;

 • Gjerningsmannen burde skutt fler
 • Dem kan takke seg selv. De ber om det.

Den siste måneden, etter angrepet i Oslo- så har det vært ekstremt mange holdninger som har blitt vist tydelig på facebook. Av “venner”, i kommentarfelt og på innboks. Holdninger hvor noen tenker at de er greie, og til og med ei jeg kjenner som skrev; Har ikke så mye til overs for skeive, men jeg liker deg da.

Og det skulle være? Trøst?

Mange har en tro på at vi som er skeive er så spesielle. At vi vil skille oss ut, at vi feirer Pride bare for å vise oss frem.

Å være ung og usikker er tøft nok i seg selv, og det å føle seg annerledes på toppen av alt annet- er ikke noe man velger. Hvis alle kunne velge, så tror jeg de aller fleste hadde valgt å være som de andre. Jeg tror de fleste ville valgt å ikke være en utsatt gruppe.

Å slippe å måtte fortelle andre hvem man er forelska i, og etterpå forklare hvorfor de føler som de gjør- fordi andre ikke forstår.

Det er ikke noe hokus pokus å være skeiv. Det handler om å være seg selv. Og å elske den man elsker. Det handler om å elske seg selv nok til å ville seg selv det beste. For å leve som en annen enn den man er, er tungt. Det er en grunn til at forskning viser at skeive har større andel av psykisk syke. Forskning viser at skeive er mer ensomme, og sliter mer.

DERFOR markerer vi Pride. Vi markerer friheten til å være seg selv, og til å elske den man elsker. Vi lærer bort at følelsene våre er som dine. Vi vil vise at vi er mennesker- akkurat som dere. Jeg er ikke noe skummel selv om jeg er lesbisk.

Men holdningene hjemme er så utrolig viktig. Hva dere sier hjemme om andre, hva dere snakker om rundt middagsbordet. Det har en enorm betydning for hvor åpne ungene deres vil være med dere senere. Ikke snakk om ; “ho lesbiske” eller “han som liker menn”.. Vær litt bevisst ordbruken deres, og snakk om alle som mennesker.  For det å ha evnen til å føle seg kjærlighet, og å være lykkelig- det er det som teller. Og det er vel det vi ønsker for ungene våre? At de skal ha det bra? Og få være den de er? At de er bra nok !!

Det burde ikke være dere og vi- det burde være oss.

Og det vil vi vise i Pride paraden, med et fantastisk mangfold av mennesker. Folk som deg, og folk som meg. Folk som OSS.