“Gud hater homofile”

Jeg er for at alle skal ha ulike meninger, og vi trenger ulike sider i politikken. Men hvor går grensen for ytringsfrihet, og hva er personangrep? Hvem bestemmer hvem vi er født til å være? Hvem har en rett til å si at ” måten du lever på er feil”. Hvem har rett til å si at det jeg føler er feil?

I går kom jeg inn på en side til et politisk parti , nemlig partiet “de kristne”.

Jeg blir  lei meg og frustrert, og jeg blir ikke helt vant med at noen ikke syns måten jeg lever mitt liv på, er bra nok. Jeg blir ikke vant til at noen ikke syns jeg er et likeverdig og et godt menneske fordi jeg er lesbisk. Jeg blir litt lei meg, men aller mest så blir jeg fryktelig sint. Men jeg tåler det. Hva med alle barn og unge som ikke tåler det ?

Også lurer jeg jo litt på hvor kunnskapen har feilet? Vi er faktisk ikke farlige på noe vis ?

På hjemmesiden til partiet “de kristne” så leser jeg mye som skremmer meg. Det er en familie som er i fokus, og det er mor og far og barn.

I samme setning hvor det snakkes om homofile og Norges vei til et seksuelt anarki, så skrives det også om pedofile. Jeg siterer; “Hva blir så neste skritt på denne veien mot seksuelt anarki? Hvordan blir det f.eks med de pedofile?. Skal det lovreguleres sånn at også de får leve ut legningen sin?. Nå, da vi jo er blitt «uavhengige av biologien», så spiller vel heller ikke alder noen rolle lenger?. Kan ikke de pedofile i så fall bare få «definere seg selv» som like gamle som dem de er tiltrukket av hvis de vil det?” Sitat slutt.

Det her blir jeg så sint av. Hvordan i alle dager kan et parti som kaller seg de kristne, sammenligne meg med en pedofil? Hvordan kan dere sammenligne kjærlighet med å skade noen? Hva er det jeg gjør galt med å være glad i en av samme kjønn? Hvordan skader det dere? Pedofili er ikke en legning, det er en mental forstyrrelse. Men det tenker dere kanskje jeg har også?

Dere skriver så fint at dere kjemper for trygghet og frihet for alle. Dere skriver om mangfold og at folk ikke skal presses inn i samme form. Og da faller jeg av hva dere mener? Er det former dere har vi skal passe inn i ? Trygghet for alle?

Alle , bortsett fra meg? Bortsett fra oss som ikke elsker de dere vil vi skal elske? Trygghet og frihet for de som “underkaster” seg dere?

I en annen setning så skriver partiet at vi homofile er så få, at samfunnet må slutte å please oss.  Så da menes det at vi med en annen legning er så få at det ikke er så nøye med oss, og at vi heller skal please dere? Ikke være den vi er født til, er det kampsaken deres? For at dere skal få et Norge som dere er fornøyd med? Dere oppfordrer til at homoterapi skal være lov, pent pakket inn. For hva med alle  de” stakkars homofile som ikke vil være homofile. Skal vi ikke hjelpe dem”?

Hva med å hjelpe mennesker til å være trygge i seg selv, til å være stolt av seg selv, sånn de er født og skapt. Tror dere Gud skaper feilvarer? Og er det deres jobb å rette på dem?

Skjønner dere hvor mye skade den tankegangen kan gi? Det er så langt i fra kristne verdier som jeg kan tenke meg. En god kristen for meg er en som aksepterer, ikke dømmer og som viser kjærlighet for sin neste. Og det er ikke noe men der. Det er ikke en setning bak i parantes, hvor det står, men bare om du er som jeg ønsker.

Jeg er ikke som dere ønsker, og jeg skal kjempe for min og mange andre sin rett. Jeg skal kjempe for barna som kommer etter oss og som forhåpentligvis skal vokse opp i et miljø med toleranse og aksept, uten skam. Jeg skal synliggjøre hvor lang vei vi fortsatt har å gå.

Jeg var ikke helt enig med meg selv om jeg skulle gi dere noe oppmerksomhet, men konkluderte med at det må synliggjøres. Fordi det går mot valg !

For retten til å være seg selv er noe som går over all politikk. Retten til å elske et annet menneske, er en menneskerett.

Men det skal dere ha for, dere får opp min kamplyst

Frodith sine ballonger

Når det kom en utfordring, så er jeg jo altfor nysgjerrig til å ikke si ja. Og å gjøre litt ting som er utenfor komfortsonen begynner jeg å kose meg med, så jeg tenkte; Kjør på. Og i posten noen dager senere- så kom ballongene fra Frodith, med beskjed om å gjøre noe morsomt.

Jeg har tenkt mye forskjellig, men så slo det meg- noe av det morsomste og beste jeg vet, er å bade. Og farger og ballonger gjør meg glad. Så om ikke det gjør andre glad, så gjorde det i allefall meg glad;)

I Hege stil så har jeg pyntet de med regnbue klistremerker. For det hører lissom litt sammen da, hjerter og regnbuer.

Noen hyttefolk ute på sin formiddagstur sperret nok opp øya litt, og jeg håper det ga dem et lite smil- om ikke annet.

Målet var å gi dem bort etterpå, men siden det blåste litt mye- så endte leken her, og jeg håper noen av hyttene her ute får et fint hjerte på terrassen sin 🙂

Mottoet her må jo være at man får det ikke mer moro enn man lager sjøl 😉 Ikke ta seg selv så høytidelig hele tiden. Det er lov å ha det moro, det er lov å være barnslig- og om ikke annet så hadde jeg og 17 åringen min en artig time i vannet i dag.

Takk Frodith, for en morsom time 😉 Og for at du får oss til å huske på å ha det moro.

Hurra :) Da er jeg i gang!

Da er jeg offisielt i gang. Egen bedrift er i havn, og nå er det bare å fortsette med hard jobbing. Og det skal gå- fordi jeg brenner så sterkt for det her. Og jeg har troa på at jeg klarer det. har jeg det.

Jeg har ikke alltid hatt troa på meg selv, og har ofte gjort det andre har forventet av meg- eller det jeg har trodd at andre har forventet av meg.

Jeg har vært for redd for avvisning, og for at andre ikke skulle være fornøyd med meg. Men så har det skjedd noe de siste ti årene.

Jeg har blitt voksen, tror jeg. Og gjennom prosessen med å stå fram som lesbisk, så har jeg blitt godt kjent med meg selv- og trygg i meg selv. Trygg på at jeg er god nok.

Man kan ikke alltid være likt av alle, og alle kan ikke like den jeg er eller det jeg liker. Forskjellen er at nå vet jeg at det jeg gjør, og den jeg er- er bra nok. Fordi det gjør meg lykkelig.

Det er så viktig å finne sin egen vei. Den veien DU ønsker å gå. Den veien som gjør deg tilfreds med livet ditt, ikke den veien som alle andre blir fornøyd med.

Og det er så utrolig morsomt nå. Det har vært en tøff og bumpy road hit, men nå er firmaet mitt i boks. Jeg  klapper meg litt på skuldra for den jobben jeg har lagt ned. Og jeg skal fortsette med samme iver, engasjement og med samme tro:) Jeg er ydmyk og stolt og utrolig takknemlig for alle dere som gjør det her mulig <3

Så nå er det bare å finne bedrifter som ønsker å være med å støtte , og å bidra til en større kunnskap og forståelse for skeive. Legger med link, og er du en bedrift eller en  som ønsker å være med på dette, så blir jeg utrolig glad for det 🙂

Skeive eldre -livskvalitet-samhold og foredrag – Startskudd

 

 

I dag kom utfordringen i postkassa

Jeg har jo lenge øvd på å gå lenger og lenger ut av komfortsonen, og derfor kom utfordringen fra flotte Frodith treffende. Og nå har jeg egentlig begynt å si ja, før jeg nesten rekker å tenke meg om 😛

Dette er utfordringen 😉 Og den skal jeg ta, og jeg skal ha det moro underveis.

Frodith er en super fargerik blogger som jeg koser meg med å lese innleggene til .

Og det er så morsomt at ho orker å ta oss andre med på litt morsomheter i hverdagen. Og vi må jo aldri slutte å leke. Jeg tror jeg kommer til å være barnslig hele livet, og jeg elsker en god latter- og jeg syns det er moro å “drite meg” litt ut og. Alt bør ikke være så alvorlig hele tiden. En god latter, og litt humor gjør jo livet så innmari mye morsommere.

Det finnes ikke noe bedre enn å le på seg magevondt, eller å le så tårene triller. Det finnes ikke noe mer morsomt enn når andre blir flaue på mine vegne. For det syns jeg jo er tullete. Ingen trenger å bære noen “skam” for min del. Senk heller skuldrene, gi litt F, og lag litt gøy.

Så nå er ungene satt i gang for å hjelpe meg med hva jeg skal finne på med disse ballongene som kom i posten i dag;) Heldigvis så har de ganske god humor ungene mine også- så jeg skal gjøre mitt beste for å gjøre utfordringen på best mulig Hegevis;)

Utfordring akseptert;)

 

Det er bare i mitt hode ..

For litt siden fikk jeg en mail fra en bestemor som spurte meg om jeg var lesbisk og fortalte at barnebarnet hennes nettopp hadde fortalt henne at hun likte jenter. Jeg svarte ærlig tilbake, og fikk et kort svar i retur, hvor det sto at det var bare inni mitt hodet- og hun håpet jeg ville slutte å påvirke unge jenter til å bli lesbiske…

Og her er jo litt av grunnen til alle fordommene tror jeg. Uvitenhet og mangel på kunnskap.

Jeg kan ikke påvirke noen til å bli verken lesbisk, homofil eller heterofil. Jeg kan ikke få andre menneskers følelser til å forandre seg. Fordi vi er som vi er- homo eller hetero- det er IKKE et valg.

Det er ikke sånn at jeg plutselig fant ut at jeg ville være lesbisk. Jeg våknet ikke en mandag og tenkte; Nå skal jeg gjøre noe vilt og bare fortelle alle at jeg er lesbisk. Hurra !

Nei, jeg våknet en dag og skjønte at jeg ikke lenger kunne leve på en løgn. Jeg våknet en dag og bestemte meg for at jeg er verdt å være den jeg er. Jeg er verdt å ha det bra jeg også. Og mine rundt meg er verdt at jeg er ærlig mot dem. Det var ingen hurra opplevelse på noe som helst vis, det var år med usikkerhet og frykt, og det er det skumleste jeg noen gang har gjort.

Her er det da et barnebarn, en ung jente, som vil betro seg til sin bestemor. Hun vil fortelle bestemoren sin , og dele med henne hvem hun er. For en utrolig tillitserklæring det er. Bestemor burde vært så stolt over at barnebarnet har den tilliten og ville dele det med ho.

Så er reaksjonen tilbake at det er inni hennes hode, og at det vil gå over.

Hvor lang tid vil det ta før den unge jenta forteller det til flere? Når den hun stolte kanskje mest på, ikke hører, og ikke aksepterer.

Jeg blir så lei meg, og jeg vil så gjerne fortelle at det ikke er farlig. Homofili er ikke farlig, det er ikke et valg- og det forandrer ikke barnebarnet ditt på noe vis. Om det gjør det, så er det til å være seg selv. Trygg på seg selv, og trygg til å elske noen. Og tenk om hun attpåtil har sine folk i ryggen <3

Fordi, i en verden som er både skummel og vanskelig- så er ting utrolig lettere om man i det minste kan være seg selv. Det er så mye en ung jente skal lære og oppleve, og takle- og på toppen av det hele så skal hun takle familie som ikke godtar henne som hun er og..

Åpne hjertet litt, og vær deg tilliten verdig. Kunnskap kan læres…om man bare vil..

Denne er til deg

Gjennom det jeg driver med nå, og det nettverket jeg er i ferd med å bygge opp- så møter jeg så fantastiske mennesker på veien. Og det er virkelig noe som gjør den reisa her så fin <3

En av de er Ph prosjekter på Instagram, og her har hun skrevet et dikt som jeg får lov til å dele her <3

Denne er til deg
som har truffet kjærligheten og mistet den igjen
og som tror at nå er toget godt for godt
og at du ikke føler deg bra nok
og som tror du er så uelskbar
at ingen vil elske deg igjen
på den måten
den riktige måten
den måten som kribler i hele kroppen
og som får folk til å si at du stråler
Du føler det er bare mora di
som gir deg kjærlighet
og kan elske deg i ærlighet
og mora di tells ikke
Ikke når man er blitt voksen
Denne er til deg
som er ensom og desperat
fordi du ble forlatt
fordi den du engang elsket ble betatt
av en som nå elsker ham
slik du også en gang gjorde

Denne er til deg
som ikke glemmer ett blikk
du fikk
da du gikk
fordi du elsket en annen
som elsket deg tilbake

På den på den måten
den riktige måten
den måten som kribler i hele kroppen
og som får folk til å si at du stråler…
Du stråler nå
og er lykkelig som få
For da andre sa du skulle stanse
så valgte du å danse

Denne er til deg
som vet du er er skeiv men ikke klar nok
eller streit men ikke normal nok
eller deg som har ett stort talent i noe
og likevel aldri føler deg god nok!

Denne går til deg som skulle ønske de struttende puppene til venninna di var dine
men du aner jo ikke at hun syns dine pupper er dritfine!
Eller deg som gjerne ville hatt de brede skuldrene til kompisen din
Han som misunner deg ditt tykke hår hver gang han våkner opp med ennå en haug av hår på puta
og har begynt å gå med lue inne
også på de varmeste sommerdagene

Denne går til deg
som gjerne skulle vært litt mer politisk aktiv
men som heller bruker tiden på noe dårlig fiktiv
tv eller nettgreier
på sosiale medier
eller usosiale sofaer

Denne går til dere
som er unge
der dere står med deres skarpe tunge

Man tror man er voksen som noen og tjue..lite vet man at man kun fortsatt er en unge i hue..

Denne er til deg
som syns du er for brei
og tjukk og feit
og usexy og teit
men ikke veit
er at det er deg den kjekkeste kollegaen din
fantaserer om før han legger seg
Det er den myke kroppen din
Han vil ha i sengen sin
Fordi sengen hans er litt for stor for ham
alene
Eller hva med deg som får høre at nå er du blitt så tynn at det ikke er pent lenger
Folk kaller deg for bønnestengel
Men det de ikke vet
er at du gjerne skulle dratt til seters og gjort deg litt mere fet
at du spiser deg stappmett
Hver dag
i håp om å legge på deg noen flere kilo
Slik at kanskje du også hadde fått litt former
Denne er også til deg

Denne er til deg som føler deg gammel når du har bikket femti
men som ikke vet at naboen på din på nitti
lengter tilbake til da hun var femti
for da var hun fortsatt ung og lovende
og nå er hun redd for å dø sovende
fordi hun aldri levde
slik hun ville
aldri tok sjanser når hun burde
men gjorde heller det alle sa hun skulle
og følte seg mest voksen som femten
da hun tok på seg rød leppestift foran speilet
alene på badet

Man fortsetter alltid å ramle framover
mens minnene lett kan gli bakover
Vi får alle noen smeller
av livets karameller
og snubler i vei over ting som om det livet gjelder
Selvom det for andre kun er bagateller
ser man seg selv i ett fugleperspektiv
ser man at problemene kun er tidsfordriv
er man sinna på ting ute i den store verden
må man huske at den viktigste ferden
starter inne i deg selv
din viktigste reise
ditt viktigste valg
er det du gjør på innsiden
når det gjør vondt på utsiden

Denne går til deg
den går til meg
til hun,hen og ham
den går til oss

Denne går til oss
som lever her og nå
på denne lille kula

som er både rundt og blå

Du er bra nok
akkurat passe perfekt og genial nok!”

Pia Holst, Ph prosjekter . Takk <3

Til deg det gjelder ; Du er bra nok 

Hvor er du når du har det aller best?

Hvor er du når du har det aller best? Har du et sted som du bare er? Hvor du bare nyter øyeblikket og der du er ?

Jeg har det jo sånn litt hjemme i skogen, men når skal jeg skal koble helt ut- og sanke inspirasjon-så drar jeg til sjøen. På et svaberg ved sjøen, det kan ingenting måle seg med.

Absolutt ingenting gir meg mer ro innvendig enn å sitte ved sjøen. Lydene og luktene og alt. Bestemora mi sa alltid at jeg sikkert hadde vært en fisk i mitt forrige liv 😉

Så i kveld tok jeg med skrivebok, og sjokolade- og nøt noen timer helt for meg selv med skrivekløe og egentid.

Og når Hege ikke vil inn, så ble det å ta med de store ungene ut til et kveldsbad i solnedgang.

og nå er vi hjemom noen få timer, for å pakke sekk og lage frokost til soloppgang og morgenbad og fisking… om få timer.

Sommer- jeg elsker deg !

Jeg er ingen rasist, men

Jeg hører den setningen stadig.

Jeg er ingen rasist , men jeg har ikke så mye til overs for homofile. Jeg er ingen rasist , men jeg vil ikke ha flere innvandrere i Norge. Jeg er ingen rasist, men i Norge håndhilser vi. Homser må gjerne kysse , bare jeg slipper å se det.

Det du sier rundt middagsbordet, eller det du sier når ungene har lagt seg. Det du sier når du tror de ikke hører.

Det du kaller andre når du blir sint i trafikken. Det du sier når du ser nyheter. Det du sier når du hører om innvandringspolitikk.

Alt du sier som barna dine kan høre.

Det er holdninger som de tar med seg videre i livet. For de alle fleste holdningene våre, de starter hjemme.

Barn blir ikke født til å dømme andre, eller se ned på andre. Det lærer vi dem. Det lærer de gjennom holdninger. Holdningene våre. Det lærer de gjennom å høre alt vi sier og ved å se alt vi gjør.

Jeg tror mange foreldre, og besteforeldre, ikke helt forstår omfanget av sine egne holdninger. Jeg tror ikke helt de ser konsekvensen av å kalle noen rasistiske ting, eller snakke nedsettende om andre mennesker på grunn av hudfarge eller legning.  Politikere gjør det jo, med lik og del og smilefjes. Og hva vi snakker om hjemme bak fire vegger- har vel ingenting å si- eller ?? Men det har det jo..

“Jeg er ingen rasist, men “… er en vanlig strofe å lese , eller høre noen si.

For 10 år siden så snakket alle mye om holdninger, og hvilket syn vi hadde på hverandre. Vi sto sammen i rosetog, og vi sto sammen mot rasisme. Vi skulle vise at kjærligheten vinner. Midt oppi den store tragedien som skjedde så skulle vi stå samlet. For å trøste de som trengte trøst, og for å vise at her oppi Nord så var det ingenting som kunne rokke ved samholdet vårt. Vi var sammen og holdt hverandre i hendene.

Vi var sammen om å sørge over det brutale som skjedde, hvor en gal mann  drepte barn.

Han drepte barn ! Barn som hadde en mening, barn som ville gjøre en forskjell. Barn og ungdom som bare kosa seg på sommerleir. Og hele Norge var i sjokk.

Ennå er det vanskelig å ta innover seg omfanget av hva som skjedde for 10 år siden. Det er vanskelig å forstå at noen kan gjøre sånn mot andre. Det er brutalt, og utrolig trist. Og nesten ikke til å skjønne at det er sant. At det faktisk skjedde…

Aldri mer 22 Juli, sa vi….

Nå blir Moskeer angrepet, Benjamins minnemerke tagget ned, overlevende får hatmail og drapstrusler.. Det er en ondskap ute blant oss som er utrolig skremmende. Og hvor feilet det ?

Hvem kan få seg til å skrive hat og drapstrusler til en ungdom som akkurat har overlevd det mest brutale angrepet i Norge? Hvordan er det mulig ? Hva er det som skjer? Og hvordan kan vi stoppe det ? Hvordan kan vi snu disse ekstreme holdningene?

Kanskje vi kan bidra med å starte hjemme? Tenke over hva vi sier, og tenke over hvordan våre holdninger påvirker ungene våres.. Snakke om det som skjedde, og prøve å gjøre vårt til at det aldri skal skje igjen.

For…vi må aldri glemme.

 

 

 

Da var det min tur da

Første dose med vaksine  satt. Jeg fikk Moderna, og foreløpig er formen helt fin. Litt ør og vondt i armen, men ingenting av betydning. Hvis jeg skal kjenne på formen så kommer nok det meste, så jeg tenker like greit at det fortsetter som det her 😉

Jeg er jo ingen vaksinemotstander, men jeg har jo også gått noen runder med meg selv- som sikkert mange andre har gjort. Det er jo noe med det nye og litt skumle som vi ikke helt vet hva er.

Og jeg har det med å ha litt katastrofetanker innimellom, og er bittelitt redd for nye ting -men det gikk helt fint- og jeg er glad for å ta min del av “kaka”, for at verden forhåpentligvis blir mer normal igjen.

Jeg er jo ikke en som verken reiser mye, eller som er sammen med så mye folk, men det er noe med den friheten- og aller mest er det følelsen av å bidra til at dette tilslutt vil gå over. For det har jeg jo troa på. Selv om det sikkert er litt langt fram i tid.

Alle monner drar, tenker jeg, og sammen er vi sterke og alt det der;)

#vaksine #moderna

 

Vil du plukke blåbær med meg ?

Ja, sier 12 åringen. Gi meg fem minutter så er jeg klar.

Da smiler jeg. For da vet jeg at den nesten timen blir en koselig tur i skogen med dype samtaler om livets finurligheter med en gutt som står på terskelen til et helt nytt kapittel i livet sitt.

Denne sommeren både gruer og gleder han seg, for ungdomskolen står for tur. Som mamma så merker jeg at dem blir mer og mer sine egne personer, og det er en så glede å følge dem. Det er morsomt å se ting fra en nesten ungdom sitt perspektiv, og det undrer meg mange ganger hvor reflektert og fornuftig dem “små” er.

Det er livet det. Disse små samtalene som skjer nesten hver dag, og som stadig får meg til å undre over at jeg har væt med på å skape sånne fine småfolk. Som får meg så stolt at jeg nesten sprekker.

Og at dem vil være med på ting, er ikke like ofte lenger- så det settes pris på. Ikke at vi fikk plukka så mye blåbær, for Charlie klarte nesten å renske skogen alene 😉

Er det noe den bikkja her elsker, så er det bær. All slags bær.

Men en fin time, med to av de beste jeg vet <3