Tør du å si hva som er viktig for deg ?

Når man blir gammel og syk, hva tenker du da er det viktigste for deg ? Vi har fått i gang en kampanje i Viken, som heter Hva er viktig for deg ?En kjempeviktig kampanje som får hver og en til å sette ord på hva som er viktig for vedkommende i den fasen av livet de er i.

Men er det så enkelt ? Våger alle å sette ord på hva som er viktig for dem ? Våger man å snakke om de viktige tingene, med ukjent helsepersonell? Ord man kanskje føler skam med å si, og ord man ikke vet hvordan blir tatt i mot av de du er avhengig av. Frykt for å bli avvist av de som skal hjelpe deg. Kanskje til og med en frykt for å bli sett ned på ?

Kampanjen er kjempeviktig, men vi må ikke glemme at da må helsepersonell også være klar for svarene som kommer. Akseptere at vi er ulike, og få kunnskap på ulike områder som omhandler mennesker.

Vi er bare mennesker alle sammen, men med ulike, liv, tanker og følelser.

Men det er ikke lett å snakke om noe som man vet lite om, og som man ikke har lært noe opp igjennom utdannelse og i arbeid. Det er kanskje noen som syns det er vanskelig å spørre fordi de føler de tråkker over streken, eller at de ikke vet hva som er greit eller ikke. Og ekstra vanskelig blir det jo da når man ikke vet noe heller..

Hva er viktig for deg, er bra- og det er superviktig i møte med mennesker i sårbare faser av livet. Men man må også være klar til å få svar, og å kunne takle svaret med hva som er viktig for hver enkelt. Det å kunne få et ærlig svar, og å skape tillit- kan være inngangsporten til en samtale. En samtale som forteller hvem den personen er, og hva som virkelig er det viktige.

Og for skeive mennesker, i ulike kategorier- så kan det som er viktig for noen, være vanskelig å forstå for andre. Derfor må det læres om.

Jeg tror at det viktigste når man blir syk, og avhengig av andre mennesker- er å bli sett. Det er å bli sett, hørt, forstått og akseptert som den man er.

For det er vel egentlig det som det handler mest om, for trygghet og for omsorg- det å bli sett… ?

Ønsker du mer kunnskap om dette, så ta kontakt for undervisning eller kompetanseheving.

Heges lille rom.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg